top of page

Premiär för nytt sortiment brandsläckare helt fria från PFAS

Med ett helt nytt PFAS-fritt sortiment av brandsläckare tar GPBM Nordic med varumärket CGS täten i den gröna omställningen. Utfasningen i Sverige är redan i full gång sedan början av september.

– Som första leverantör erbjuder vi ett komplett sortiment av miljövänliga brandsläckare för alla situationer, säger Martin Kintom, produktchef för brandsläckare på GPBM Nordic, som ställer ut på Skydd, 25-27 oktober på Stockholmsmässan.

PFAS är ett syntetiskt kemiskt ämne som är skadligt för både naturen och människan. Ändå ökar förekomsten av PFAS, bland annat i dricksvattnet. I dag pågår en reglering inom EU för att kraftigt begränsa användningen av PFAS på marknaden.

– Vi vet att PFAS är ett farligt ämne och kommer att förbjudas på sikt, därför har vi som bolag bestämt att ta bort det, vi vill ligga i framkant när det gäller att värna om människan och miljön, säger Martin Kintom.


Han berättar att i dag har man tagit fram ett fullgott alternativ med marknadens bredaste sortiment av miljövänliga brandsläckare, som kommer att presenteras på mässan Skydd. Premiumprodukten är X-Fog en PFAS- och tensidfri brandsläckare för A-klassade bränder, det vill säga brand i organiskt material som exempelvis trä, textil och papper.

– I dag finns skumsläckare med PFAS i det flesta offentliga miljöer som skolor, hotell och andra verksamheter, men man behöver inte en B-klassad släckare i alla dessa situationer, X-Fog är ett fullgott och miljövänligt alternativ i offentliga miljöer.

Samtidigt menar han att man naturligtvis ska använda en B-klassad släckare när det behövs, det vill säga i miljöer där brand i brännbara vätskor kan förkomma.

– För dessa situationer har vi tagit fram en B-klassad släckare fri från PFAS, som ingår i vårt gröna sortiment.


Vi erbjuder nu ett komplett sortiment av olika brandsläckare, som samtliga är PFAS-fria. Här ingår bland annat rena vattensläckare, X-Fog, vatten med tillsats och en PFAS-fri skumsläckare.

Dessutom finns en serie brandsläckare baserad på släckmedlet AVD, som är avsedd för brand i litiumjonbatterier. AVD bygger på mineralet vermikulit och är helt miljövänligt.

– AVD är den enda produkten på marknaden som har en vertikal vidhäftning, vilket gör att den inte rinner av som vatten, utan skapar en fast yta som kapslar in brandhärden och släcker branden.


Nu är hela det nya sortimentet på väg ut på marknaden och levereras successivt till återförsäljarna under kommande månader. Samtidigt har man, från 1 september, slutat leverera alla modeller som innehåller PFAS i Sverige.

Nästa steg är att gå vidare med utfasningen i Norge, Danmark och Finland.

– Nu måste branschen tänka om och tänka igenom sina val om kommande generationer ska ha möjlighet till rent dricksvatten. Nu finns alternativen.För mer information:

Martin Kintom, produktchef CGS

Martin Kintom, produktchef CGS

073 - 365 60 47

031 - 799 16 47


Comments


bottom of page