top of page

Norrvikens trädgårdar valde miljövänliga brandsläckare

För Norrvikens trädgårdar var det självklart att välja miljövänliga brandsläckare.

Istället för att välja traditionella skumsläckare i de nya byggnaderna installerades sju brandsläckare baserade på vatten.

– Med skonsamma släckare minimeras risken för att ovälkomna kemikalier ska rinna ner i den unika marken, säger Pascal Lehmbeck Malmquist, KMA samordnare.

Förra året lockade Norrvikens trädgårdar i Båstad 116 000 besökare. Sedan nystarten 2015 har besökarantalet vuxit stadigt. Samtidigt har trädgårdens byggnader och växthus renoverats successivt. I år invigs en ny entré, en ny butik och nya personalhus.


Bakom renoveringarna står byggföretaget MMB från Båstad, som också tagit initiativet till att byta ut de traditionella brandsläckarna med skum till nya släckare från CGS, baserade på vatten.


– När det finns nya miljövänliga brandsläckare var det självklart att välja det alternativet, särskilt för Norrvikens trädgårdar som är en sådan unik miljö, säger Pascal Lehmbeck Malmquist,KMA-samordnare.

Tidigare användes mest skumsläckare i offentliga miljöer eftersom det inte fanns alternativ, men nu finns det.– När det väl börjar brinna är det svårt att välja mellan olika släckare, då tar man den som är närmast, har man då skonsamma vattenbrandsläckare minimerar man riskerna.


För MMB som satsat länge på miljö och säkerhet är målet att ha minimal miljöpåverkan i sin verksamhet. När det kommer till frågor om brandsäkerhet är det först en brandkonsult som sätter kraven, där bland annat brandsläckare ingår.


– Sedan är det vi som uppmuntrar våra leverantörer att ha lösningar som är mer skonsamma för miljön.


Även internt på MMB har man börjat se över sina brandsläckare. Totalt finns ett hundratal släckare ute på olika byggen. Här finns alla typer, allt från skum, vatten och pulver till AVD-släckare för bränder i litiumjonbatterier och släckare för heta arbeten.


– Vi kommer att undersöka om vi kan ersätta de mindre miljövänliga släckarna med vattensläckare på sikt.
För mer information:

Pascal Lehmbeck Malmquist, KMA-samordnare på MMB, 0703-96 04 07

Melker Lang, produktchef GPBM Nordic, 073-365 60 29, melker.lang@gpbmnordic.se

Comentarios


bottom of page